. . . Count UP . . .

Daisypath Happy Birthday tickers

Followers

10 April 2013

one word "Farmasi"

hai . hari ini aku nak update pasal degree farmasi , which i am in now . aku bukanlah terer sangat nak bercakap pasal ni tau sebab baru sem 2 je pon , tapi aku tau lah jugak sikit - sikit . kalo ade pape nak tanya pon , boleh je PM kat Fb or DM kat Twitter . heheh . *konon*
simbol farmasi . . RX
anyway , kat UiTM ni , korang kena amik selama 4 tahun . mostly Uni kat Malaysia semuanya 4 tahun . but I dont know about private one . biasanya lebih kurang je . so , macam mana korang nak masuk degree farmasi ni ? ade some people tak tahu pon ape tu farmasi . *like my lecturer yang handsome tu, nasib baek handsome* haha .
farmasi ni apa ?

kerjaya farmasi ni actually luas . you can be in many sector you want . hospital , community , or industry . lain tempat  lain skop kerjanya . contoh korang minat buat manufacturing , minat main ngan mesin , mostly in industri la . so far , tak ramai yang minat ngan industri ni . including me ! aku memang bercita-cita nak kerja kat hospital . tapi sekarang ni , pharmacist kat hospital almost saturated . so , dont know whether I or all student same batch dapat tempat kat hospital ke tak .
rezeki ade di mana-mana . tak dapat kat Malaysia , aku lari luar negara . I mean sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi . *peace*
kalo kat hospital pulak , mostly kerja pharmacist ni bukan buat ubat bagi ubat je . kalo nak bagi budak-budak makan ubat , dorang taknak pill kan , so kita kena ubah ubat tu jadi in liquid form . kadang-kadang kalo ubat tak cukup barulah kena buat . kat hospital pon ada banyak cabang bidang farmasi ni . farmasi satelit , kaunter ubat , and many . so its quite interesting . that is why , student prefer kerja kat hospital . Maybe ? and also , aspek gaji . kalo kerja hospital lebih lumayan laa . 
untuk komuniti ni macam farmasi yang dibuka kat deret-deret kedai . kalo tengok ade tulisan farmasi tu , betullah tu . cuma ahli farmasi je boleh bukak farmasi . well , kalo bukak farmasi , korang kena pandai bercakap *semua bidang kerja pon kena ade communication skills* . so far , aku tak berminat sangat dengan bisnes ni . tapi , kalo  bukak bisnes , gaji  tak tentu . some month can be higher than yang kerja kat hospital . well that is how bisnes kan ? honestly , aku tak pernah masuk mana-mana farmasi . hee :)
okey , so , macam mana nak dapat kos farmasi ni ?

syarat  - syarat yang setiap uni nak berbeza . apa yang lebih kurang hanyalah dari segi pointer and MUET . mostly nak  3.5 ke atas untuk student matriks and asasi . tapi , dia tulis je macam tu . *nak sedapkan hati kot* my batch paling kurang pon 3.7 rasanya . untuk dip saye tak nak cakap ape-ape , sebab maybe dorang dah diberi penerangan tentang ni . kalo MUET pulak korang kene paling kurang band 3 . band 2 tu macam atas pagar . sebelah kaki terjuntai . *HAHA*
nak dapat kos farmasi ni memang ler susah . and sangat pentingkan pointer taim asasi or matriks . but so far . kawan kawan punye experience , budak matriks punye silibus ade lagi pakai untuk degree , jadi cakap awal-awal jangan buang notes matriks . like me . padahal cikgu taim matriks dah pesan jangan buang . buang jugak . *degil* tapi walopun silibus lebih kurang tak bermakna budak matriks bole perform better daripada budak asasi . sama je . usaha are needed !
ramai yang amik farmasi sebab terpaksa . sebab tak lepas nak amik medik or dentistry . even 4 flat pon x dapat medik or dentist tau ? orang sekarang makin pandai . jadi , memang persaingan sangat sengit .
so far , belajar memang semuanya macam benda baru . so , susah nak cope mulanya , but now , I think I am better . but we will see the results afterwards . rasanye macam sem ni lagi best dari sem lepas . for me laa . sebab ade yang kate susah , sebab sem ni in total 10 subjek , but me amik 9 je . elective excluded . 
anyway , banyak sangat aktiviti sepanjang belajar . taim enjoy , kita enjoy . kalo dalam uitm ni ade persatuan SOPHYS . tapi ade jugak persatuan rasmi untuk student farmasi satu Malaysia (MyPSA) . yang terdekat No-Gaps kat usm . bulan 8 ni . me join . nak jumpa ramai kawan farmasi baru . HAHA . lagi ade karnival sukan untuk ssemua Uni di Malaysia , but only student farmasi . hehe . 
dekat UiTM puncak alam ni ade fakulti bisnes , sains kesihatan and yang terbaru , Art and Design . dorang menumpang fakulti kat sini . mostly kat fakulti farmasi lah kot .sebab salu jer nampak dorang . know what , nak beza budak AD ( Art & Design ) ngan budak farmasi ni senang . the easiest is the fashion . bukan student farmasi ni tak up-to-date . but still there are difference . 
 
kami tidak SKEMA okey !
aku rasa macam carca marba dah entry kali ni . kejap ke langit , kejap ke bumi . hehe . . just enjoy your life okeh ? eh , tetibe ! lagii seminggu nak mid sem break . but before enjoy , there are test to face , and after mid sem also . tak delah enjoy sangat heh ? :p

update : x jadi pegi NoGaps kat USM sebab kenderaan takde . aish . keciwa den !

hai . thanks sudi baca entry ni !

70 comments:

  1. akak, boleh saya tau pelajar lepasan asasi uitm, adakah perlu masuk pre medic untuk memasuki ijazah farmasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe . x perlu amik pre medic . . lepasan asasi same je cam matrik . boleh terus je masuk ijazah .

      Delete
  2. Kak. Memang student lelaki x rmi eh amik pharmacy ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. X taulah dekat uni lain . Kat uitm batch akak 30 drpd 160 . Batch senior pon lbih kurg gk .

      Delete
  3. kak, selalunya intake utk setiap batch tu brapa ramai? mmg 160 ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x boleh nak cakap jugak . sama ada makin kurang atau makin ramai . depends. :)

      Delete
  4. Kak dulu matrik pointer akak dapat berapa dapat apply pharmacy? Ada tak kawan2 matrik akak yg dapat 3.7 pointer dapat pharmacy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pnye pointer 3.9 . stakat yang akak tahu lah , xde . paling kurg 3.8 dik =)

      Delete
  5. kak,nak tanye..
    degree farmasi boleh dapat biasiswa JPA tak?
    ade interview atau tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo cukup syarat yang pihak JPA nak , dapatlah . untuk kos farmasi ni , kalo mintak memang dapat . tapi ade jugak x dapat (yg ni x tahu kenapa). interview dgn siapa ? kalo untuk biasiswa xde interview pon . just isi borang .

      Delete
  6. salam kak, nak tanye. biasiswa yg jpa bagi tu mcm mne eh? die tampung semua yuran ke ape? duit elaun brp? lagi satu, jadual student degree pharmacy ni padat tak? sy tgk course outline mcm byk je subject. setiap hari ada class ke? thanks in advance, sye bakal student pharmacy uitm september ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. biasiswa jpa, kene mintak kat laman web die scare online (tau kot eh?). yuran jpa bayarkan. so, jangan risau. tapi, sem 1 kena bayar guna duit sendiri sebab duit sem 1 masuk lambat. kalo pasal jadual pulak, padat tak padat ikut sem jugak.sem 1 kureng sikit. tapi, memang baaaanyak subjek kite kene amik. andd yup! setiap hari mesti ade kelas.

      tahniah. and welcome tu faculty pharmacy :)

      Delete
  7. Nak tanya.. Kena amik bahasa ketiga ke? Apa bahasa yg ditawarkan ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. tapi sem 3 baru amik . ape bahasa lain yang ditawarkan kurang pasti. yang paling ramai amik is cina ngan arab.

      Delete
  8. Salam..nak tanya buku2 semua kne cri sndiri? Bole sye tau silibus untk course pharmacy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam . . buku2 jangan risau, bila masuk nanti senior akan tolong uruskan. kalo ikut time saye lahh. silibus ? erm, tengok kat laman web uitm. under faculty punye page :)

      Delete
  9. as-salam..sye bkal student sept ni..nk tnye kalu satu batch around 200 akn msuk satu dewan kuliah ke smua?? ke ade agihan??? selalunya satu group bpe org??n lelaki bpe org?? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. hai. tahniah! see u soon then. yup. kurang drpd 200 actually. msuk satu dewan kuliah, but korang akan di-split kepada beberapa group. biasanya satu group 20 ke atas. tapi x sampai 30. lelaki tu susah nak cakap. tapi, kurang drpd 10 satu group. maybe tak sampai 5 pon. haha.

      Delete
  10. as-salam kak , program buddiez senior n junior ade x??mcm grouping wktu blaja kat palam ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. buddiez tu macam mana ya? tapi kat sini, stiap junior akan diberi seorang senior. so, korang kena pandai2 approach senior korang ^^

      Delete
  11. Salam kak. Degree in farmasi ni blajar padat jugak mcm time asasi dulu? And hari minggu ade aktiviti x? Kalau ikutkan 1 sem cume bljar 4 bulan kan. N cuti sem dlm sbulan lebih. Am I right? :)

    ReplyDelete
  12. Salam kak. Degree in farmasi ni blajar padat jugak mcm time asasi dulu? And hari minggu ade aktiviti x? Kalau ikutkan 1 sem cume bljar 4 bulan kan. N cuti sem dlm sbulan lebih. Am I right? :)

    ReplyDelete
  13. wasalam. padat tu takdelah padat sangat. hari minggu tu jarang ada program tapi depends jugak. awal2 biasanya kurang padat, tengah2 sem mmg bnyk prgram.
    yup, minggu beljar is 14 weeks. 1 minggu study week, then cuti. kind of sbulan lebih ^^

    ReplyDelete
  14. miss tyrah, nak tnye, of course la environment uitm tu tak sme macam asrama kn? contohnye iron bwak sndiri, kettle jug, n, erm, ape lagi ea? yg psal asrama2 tu? mknn mestla sndiri an, and lagi,..internet, broadband sendiri la ea?akak postla bbyk sket,..sye nak msok 1 september ni, tkot blurr je, lagi satu, kite boleh ea nak set awal2 kite nak roommate ngan sape waktu pendaftara n nnt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu bermiss-miss. hehe. internet ade disediakan. but kind of slow. yelah ramai pakai. nak set awal2 boleh. but make sure orang tu ada masa korang nak daftar. sebab dia ssun rumet and housemate korang based on pendaftaran. nanti akak terang lebih lanjut dalam entry tu.
      jangan risau. smua dah ada kat sana. nak beli kat Palam pon boleh.

      maybe esok atau malam ni akak post pasal apa yang patut korang prepare eh? insyaAllah.

      Delete
    2. thanks for the feedback,..yuhuu,..can't wait for the new post :D

      Delete
  15. Salam..kak. Nak tanya, student part one wajib unit beruniform kan? untuk farmasi unit apa ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Yup part one wajib amik uniform. Tp kalo awk penah masuk plkn , dikecualikan satu sem. Koko yg dsdiakan tuk part one : kesatria, bpc (bdan pertolongan cemas), jpam (jab pertahan awam). Smua kena amik 3 sem kecuali ksatria :)

      Delete
    2. Okayy..thanks. Ouhh..JPA pulak mcm mana erk? Memang confirm pharmacy students dpt scholarship or ikut rezeki?

      Delete
    3. insyaAllah, kalo cukup syarat2 nye. nak cakap confirm x boleh jugak, sebab nak bagi atau tak, JPA yang tentukan. heheh. ^^

      Delete
  16. akak, rumah sewa waktu sem 2 nnti kena cari sbdiri ea? akak cari mcm ne r?xde owg tlg ea? abes transport pling krg mest nak sndiri kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kena cari sendri. pandai-pandai sendiri. dulu kawan akak yang carikan. dia pergi kat web mudah.com. tapi ade jugk group kat FB yang khas untuk orang2 yang cari rumah sewa. tak ingat nama apa. transport kalau ada sndri lagii senang. kalau takde, bas kan ada. heheh. ^^

      Delete
  17. URGENTLY Registered Pharmacist Needed — Seluruh Malaysia
    Candidate must possess at least a Degree in Pharmacy
    Must be fully registered under Lembaga Farmasi malaysia
    Must be a Malaysia Citizen
    Willing to operate a Pharmaceutical counter in a franchise retail outlet (Lembah Klang)
    Skills – retailing and advisory skills
    Remuneration & Others:
    Package includes monthly salary/allowance base on experience RM5000 - RM8000
    Profit/Commission sharing 50/50
    Flexible working schedule
    No oncall
    Email your inquiry to alib.ilham@gmail.com for more information. or Call me at 0196847918(En. Alib)

    ReplyDelete
  18. Akak nk tnye...blaja die ssah x...kena speaking k...biasiswa jpa xde interviu ea

    ReplyDelete
    Replies
    1. blaja... hurm.. agak susah. tapi, depends on org jugk. kalo bab speaking ofcourse. bila present mmg ah kena speaking. rasanya smua kos cam ni. untuk biasiswa JPA, xde interview. tapi, dia ikut syarat kelayakan laa.

      Delete
  19. akak, degree farmasi dekat uitm puncak alam ke?
    Ke asasi sains je kat sane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Akak buat degree kt uitm puncak alam. Asasi sains pon ade skali.

      Delete
  20. akak, degree farmasi dekat uitm puncak alam ke?
    Ke asasi sains je kat sane?

    ReplyDelete
  21. Kalau nak ambik degree farmasi kenape dia tengok spm ? Im quite upset laa sbb spm fizik je laa C. Sbjek lain semua lepass ,, Y_Y ..
    ~ Org kate kalau laki x lepas syrat pun dia ambik. Betul kee ? Cerr try surveyy, HuHu ! Skrg dok mtriks. UPU x isi2 lagi niii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Die tgk spm eh.? X tau plk pasal tu. Tp bkn ke, C tu syarat mnimum? Kira lepas lah tu kann. Heheh.
      X kira jntina la. Mmg lelaki sng dpt.. Tp syrat kelayakan kne lepas laa...

      Delete
  22. Salam. Saya lepasan spm. Saya nk smbng buat pharmacy. Tapi saya xnk gi oversea. Okay...saya ada mintak asasi sc palam. Jadi bile dah abis tu... mcm mne saya nk dpt buat degree?adakah uitm akan tarik kite belaja kat situ utk degree. N ade x jpa bg biasiswa utk budak farmasi? Sorry bnyk soalan. Harap akak bole jwb

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. kalo dapat asasi sc uitm / matriks senang je... dalam sem 2 macam tu, akan ada masa untuk isi upu. jadi, kat situ lah korang akan mula pilih kat mana nak belaja and bidang ape nak amik. so, kalau awak minat farmasi, isi lah farmasi kat mana2 uni yang awak minat masa isi upu tu... kalo ade rezeki, dapatlah. =)
      kalo bab biasiswa pulak, akak x berani nak jawab dapat atau tak. tapi, biasanya memang dapat biasiswa, kalo cukup syaratnya. but tak pasti akan datang macam mana. hope that answer soalan awak.

      p/s : its okay. tak banyak pon soalan tu. ;)

      Delete
  23. Luas x prospek kerjaya pharmacy nie,

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerjaya farmasi ada beberapa cabang. its either -farmasi komuniti(like guardian, watson, bukak farmasi sendiri), -hospital pharmacy(ada beberapa pecahan, *google kalau nak tahu lebih lanjut* hehe), and -industri (kerja dengan syarikat farmaseutikal)
      luas ke? hehe. decide lah. ;)

      Delete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. salam akak . sy nk tnye . major budak yg dpt phrmacy ni poiter upu nye berpe ek kak ? muet plak mcm mne ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Mostly dpt 3.8 and above. Muet pulak some uni band 2 some uni band 3. Depends.

      Delete
    2. ouhhh , thanxs akak for the information ;)

      Delete
    3. No problems :) my pleasure

      Delete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. As salam akak,untk msuk phrmcy uitm ad intrview tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Sadly, takde interview. Hehe. :)

      Delete
  28. Salam. Uitm terima ke pertukaran students dari university lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Maaf sy kurg pasti tntg tu. Boleh trus contact ofis kot kalo nk tahu boleh atau x :)

      Delete
  29. Salam akak. Sy student asasi palam. Sy minat pharmacy tp Result sem 1 just 3.47.. agak2 ada harapan ke nak apply bidang ni ? Kalau harapan tipis,akak tahu tak apa2 bidang yg okay -related to science stream.. ? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam @little angel. hurm.. sejujurnya.. akak rasa takde peluang. unless sem 2 nnti awak dapat 4.0. =) chaiyok!
      science stream eh? nursing might be okay. sbb akak ada baca nurse2 ni mmg tgh diperlukan.tak pon awak mungkin boleh kaji tentang fisioterapi ataupun occupational therapy. macam best gak bidang ni. ;)

      Delete
  30. Pointer utk jpa degree farmasi skrg ni kna above 3.75.ade tak kwn2 akak yg pemegang biasiswa jpa.band muet diorang kna brpa sbb dh Google tp jmpak syarat kelayakan yg dah lama.xboleh pkai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai je kwn2 akak pemegang biasiswa jpa. Yup. Above 3.75. Tp bile dh masuk degree.. pointer degree 3.5 ke atas bleh mntk gk. Untuk muet plk x sure. 3 ke atas mungkin.

      Delete
  31. Salam kak. Akak tahu tak pengambilan utk part 1 baru ni brapa org? And how many boys? Tq kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. The exact num x tau la. Tp dalam 200 org gak. And the boys maybe 50 lebih.

      Delete
    2. Okay. Thanks kak :)

      Delete
  32. Plus kak... Ramai x from dip microbe yg dpt further farmasi ni batch akak ? And boys brapa org ye...

    ReplyDelete
  33. Salam kak, kalau dip pharmacy from uni swasta boleh ke ambik degree kat uitm or uni kerajaan lain?

    ReplyDelete
  34. Akak klu utk farmasi uitm ni die amik pointer upu atau pointer uitm tu?

    ReplyDelete
  35. Salam kak. Kalau pointer 3.78 untuk result upu akak rasa ada peluang ke nak dapat course ni ? Saya jadi takut bila baca comment akak kata 3.8 yang paling kurang :(

    ReplyDelete
  36. Akak kalau nk smbung degree kne tgk spm jgk ke biarpun dip dpt pointer 4 ..sy dr ipts.. kne isi upu ea klw nk smbng?

    ReplyDelete
  37. Salam..kalau sem 1 dekat ipts...then boleh ke guna pointer ok yg kat ipts tu apply jpa..then pindah ke ipta..mohon jasa akak

    ReplyDelete
  38. Salam kak , nak tanya , bilangan budak lelaki memang teramatlah kurang ye yg further pharmacy ni ??

    ReplyDelete