. . . Count UP . . .

Daisypath Happy Birthday tickers

Followers

1 May 2012

program matrikulasi ?



Assalamualaikum..

Adik-adik dapat matrik mana? Dah google pasal matrik yang korang dapat? Korang dapat kat mane? Pineng, Kedah, Negeri Sembilan or maybe Melaka atau di mana saja.. setiap matrik ada kelebihan dan kekurangan memasing. Contoh matrik Kedah(kalo tak silap).. peraturannya ketat sikit, macam duk asrama lah. Kalo dapat Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (hehe), korang untung.. Sebab.. matrik ni sangat3 best. Hehe. Anyway, mana-mana sama saje. Depends on you how to adapt there. anyway congrats.

Korang mesti dah tau tentang hal modul-modul tu kan? Korang boleh pilih yang mana korang suka. Kebanyakan yang amik modul 1 sebab tak suka sains computer. Ada yang amik modul 2 sebab tak suka bio and yang amik modul 3 sebab tak minat Fizik. Mana lagi elok ya? Akak rasa modul 1. sebab, nanti dekat university korang boleh amik macam-macam course, just choose. Tapi kalo korang dah decide bahagian mana yang korang minat, ambil modul yang sesuai untuk course korang tu nanti. Jangan amik modul 2 kalo nak jadi doctor. Hehe.


So, today akak (sebabkan saya lebih tua dari korang kan) nak story sikit, based on my pengalaman and jugak pengetahuan yang akak dapat daripada cikgu-cikgu dari sana. Akak, tak tahu sangat kebenaran di sebaliknya, tapi, hopefully it can help. Kalau sesiapa yang menolak program matrik, terus terang cakap RUGI ! 


sebabnya?

1. Korang kena amik diploma, 3 tahun tu.. matrik setahun atau dua tahun aje. Atau pun kena amik STPM, kena pakai baju sekolah lagi. hehe. (fakta)
2. Kalo amik diploma korang kena skor lebih sebab kuota budak diploma diambil untuk program ijazah sangat sedikit. Lebih banyak budak matrik diambil untuk ambil ijazah. (cikgu bagitahu)
3. Untuk program ijazah, budak matrik yang pertama dorang pandang, then barulah budak asasi (UITM je), diploma, STPM. See?

Ramai tahun ni yang akak dengar tak nak ambil matrik. Betul ke? kenapa tak nak?
Susah? Nope, its totally wrong. Korang ambil apa-apa pun memang susah. Tak ada yang senang dalam dunia ni dik. Dekat university lagilah susah. Semua kena handle sendiri. Kat matrik masih ada suap-suap lagi. trust me, matrik adalah program yang separuh sekolah, separuh U (pada pendapat akak la). Subjek kat matrik tak adalah susah sangat. Tapi, matematik memang yang paling akak tak suka. Bagi akak la, subjek ni, agak susah. I hate numbers the most. But, Alhamdulillah akak masih boleh skor masa sem 1 ari tu. Sem 2 ni tak taulah apa nasib math akak. HEHE.


Stress? Yang ini, agak betul. Memang study kat matrik ni stress, sebabnya, korang kena belajar cepat, kuiz, assignment, peer pressure, roommates, or anything. BUT, korang kena cuba hadapi. Mana-mana pun boleh ada masalah yang boleh buat kita stress. Nasihat akak, cuba handle masalah dengan baik. Jangan mudah rasa stress. Stress is not good. Akak dulu pun ada stress jugak, tapi, akak cuba enjoy dengan benda lain. HEHE. Apa yang buat akak stress kat matrik? Banyak lah jugak, tapi yang selalu buat akak stress : math. Haha. Susah betul nak jawab. Kenapalah ada math ye?

Macammacam alasan yang akak dengar. But to me, matrik sangat bagus. Setahun sekejap aje, dik. Akak sebelum ni rasa tersiksa sangat nak habiskan setahun.tapi, akak berjaya. Walaupun, rasa tak sabar nak habis, tapi, tetap rasa sedih. Hidup di matrik sangat best. Kawan-kawan, pengalaman.. semuanya memang bagi kenangan yang manis. Akak, rasa sangat rugi kepada sesiapa yang tak nak pergi ke matrik.

TAPI, kalo korang rasa korang tak boleh belajar dalam persekitaran yang semua nak cepat aje, baik jangan. Nanti korang menyesal. Akak bukan memaksa korang amik matrik tau. Akak tak paksa, cume guide korang untuk buat decision. My sis pun dapat matrik, lepas akak cerita bagusnya matrik ni, terus dia terima matrik. HEHE.

Kitorang memang rasa tak best sebab kitorang batch pertama yang guna benda alah modul tu semua. Batch yang lepas antara dua aje, fizik atau bio. Dah tu pulak, jam belajar lebih lama. Tapi kami, time belajar dipendekkan, tapi yang bestnya banyak yang dibuang dari silibus, good news of course. Kami yang lahir tahun 1993 selalu jadi tester. Sedih betul.

Korang patut Tanya senior yang amik program matrik ni. Tapi, jangan Tanya yang kecundang, tanyalah yang Berjaya dan dapat pointer yang baik. Kalau korang Tanya yang tak skor kat matrik alamatnya, buruklah tanggapan korang pada program matrik.


Akak kan, mula-mula fikir jugak, matrik ni susah, but still akak cuba. Akak dengar ada senior yang dapat 4.0, and i was like, wow! Macam mana dorang belajar ya? Alhamdulilah, masa sem 1 akak dapat 4.0. macam mana? Akak pun tak tahu nak cerita macam mana. It just happen. =) kita tak akan tahu sesuatu tu sampai kita mencuba. Memang lah berisiko masuk matrik, kalau kecundang macam mana? Tak, mana boleh korang fikir macam tu. Be positif, my dear.

itu sahaja dari akak. hope ini dapat membantu korang buat keputusan. bye bye!!

hai . thanks sudi baca entry ni !

104 comments:

  1. assalamualaikum akak, saya dah kecundang kuiz dgn ups 1 saya..dah tak semangat dah nak belajar lagi, ada harapan lagi ke nak dapat 4 flat :( help me please..

    ReplyDelete
  2. waalaikumussalam. insyaallah blh. tapi, kena lebihkan usaha sikit utk PSPM 1. lagipun markah kuiz ngan UPS dia amik 10% aje. dont worry. markah kuiz sy pun bukannya tgi. ada je kawan sy yang dapat low UPS tp blh skor PSPM, ada jugak yg skor UPS tapi, PSPM tak 4 flat pon. jgn over cnfident je. hehe. =)

    ReplyDelete
  3. oh, mcm tu, k2, i'm gonna keep up! insyaAllah, sy boleh, doakan saya ya akak :) thanks a lot, lega sikit bila dgr mcm tu..

    ReplyDelete
  4. seriously akak dah naikkan semangat saya nak sambung ke matrik. hehe, thankyou akak ! May Allah bless you always :) klau boleh nak email or twitter or fb akak boleh ? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe . baguslah kalo berjaya naikkan semangat orang . alhamdulillah . bole-bole . kat sidebar ade kan . add n folow je . nnti akak folow balikk =)

      Delete
  5. Salam kak,,ble tak share ckit tips2 utk dptkn pointer 4.0 ??
    mungkin ada strategi bljr yg kakak slalu amalkn ?
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam . hehe . tips akak biase je laa . xde yg special pon . banyakkan usaha , doa , smbhyang sunat , jaga hubungn ngan lecturer . tu je lah kot . x makan ape2 mahjung or ubat . hehe .

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. salam akak, boleh tak post gambar2 kat kmpp ni? sye dpt tawaran ke kmpp ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam . tahniah dapat kmpp . kmpp best tau ! hehe . alamak ! gambar ? hihi . x banyak laa . tengok la mcam mane .

      Delete
  8. saya pon dapat tawaran ke kmpp :)

    ReplyDelete
  9. saya pon dapat tawaran ke kmpp :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah ! have fun kat sana . hihi

      Delete
  10. salam kak..blh x bg tips ckit utk dpt 4.0 flat?maybe cara akak bljr kew..thnx kak=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam . tips ? haha . biase je lah . x ade ape yg special pon. bace kat komen atas . tq ! :)

      Delete
  11. Salam..akk thanks a lot..entri akk ni byk bgi smngat pd saye..sye dpt KMK..and lately ni most my friend ckp y matrik tu xsperti y dibyngkan.dyprg sume tnggu UPU.sye mhon upu sumenye dip..so mybe matrik ni rezki saye..nk FB,Twitter and Follow saye balik boleh?saye interesting nk bace blog akk..n maybe lau kite follow each other.akk bleh bg pndapat or komen ke? :)

    Eyka MN:eykamnstories.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam . alhamdulillah . chaiyok2! kat sidebar ade link tuk twitter n fb . just add n follow. insyaAllah akak folow balikk . oke ?
      hehe .

      Delete
  12. kak nk tanya skit....yg program ijazah tu diorang pandang asasi uitm je?....asasi um,ukm and U lain macam mana pulak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhh . . x lahh . asasi um pon die tengok jugk . kecuali asasi uia . asasi uia bole sambung kat uia je . ukm ngn u lain x de asasi lah sayang .

      Delete
    2. ukm ngan upnm ade asasi jugak lah

      Delete
    3. oh ye ke . setakat ni x penah dengar . hehe . my mistake .

      Delete
  13. salam, akak saya dapat matrik kmpp,nak tanya peraturan dia ketat ke? >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam . tahniah ! hehe . masa akak jadi student dulu x ketat langsung . sekarang sama lagi kot .

      Delete
  14. hai akk..sy dpt matrik kmpp.nk tanya jadual harian dye padat tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai . hehe . kalo pasal jadual harian , semua matrik sama je . drpd 8 pagi sampai 5 petang ade kls . lepas tu , free . :)

      Delete
  15. hai akk..sy dpt marik kmpp..aliran akaun ap sbjek nye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah ! hihi . erm , maaflah kalo akaun x brape tahu sangat . sebab akak amik sains. yang akak tahu ade subjek ekonomi ngan math . tu je . tapi , roomate akak amik akaun , nampak die rilek je , dpt 4.0 pulk tuu . hehe . die pandai sngt kot .

      Delete
  16. Saya dpt kmpp jgk...nak tanyer kalo kat sane 1bilik brape org? Kemudahan kat sane mcm mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah ! kat sane satu bilek 4 orang . kemudahan yang ade lam bilek kipas ceiling , meja study , almari , katil dan bantal dan plug . kalo kemudahan secara menyeluruh , wifi (kat kafe and certain bilek je dapat) , basikal . . . . etc

      Delete
  17. Hai akak...saya nak tanyer kat sane ade x iron bj?
    Lg satu kalau kmpp boleh balik brape kali?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai . . . . ade je die sedia bilik gosok kat hujung dekat dengan tandas . nk bawak sndiri pon bole .
      balik stiap minggu boleh tu pon kalo xde program ape2 . time akak dulu macam tu laa , sekarang x tau .

      Delete
  18. Assalamualaikum akak...saya nak tanyer kat kmpp leh bwk teddy bear yg besar x? Maklumlah saya nie susah sikit nak tido kalau x dek teddy bear...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam . hehe . boleh je kalo nak bawak . besar mane pon boleh . hihihi .

      Delete
  19. Akak , kalau ambil modul 3 , masih boleh sambung pharmacy atau medic tak? Atau apa apa yg dalam health science?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh boleh. sebab ada bio kan. heheh.

      Delete
  20. Akak modul tu kita yang pilih ke , die yg bg nanti kat sne ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. at first die dah masukkan dalam modul ikut result SPM . tapi , kalo nak tukar boleh jer . nanti ade mase die bagi peluang tuk tuka modul .

      Delete
    2. ok, time kasih akak

      Delete
  21. Salam, akak saya pun teringin nak jd farmasi.. modul bpe yg saya patut amik ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. mostly amik modul 1. tapi, kalau awak amik modul 3 pon boleh amik farmasi . dengan syarat pointer mesti 3.8 ke atas. :)

      Delete
    2. owh.. ok tq akak..

      Delete
  22. assalam,akak.saya pon dpt kmpp..at first saya pon takut sgt matrik bab saya betol2 x bleh pas subjek sc..bayangkanlah, subjek sc and addmath sume nya dpt B.he3..anyway, tima kasih akak sbab mngembalikan smgt saya utk ke KMPP. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam . heheh . baguslah kalo makin bersemangat ! akak dulu pon subjek sc smuanya B dik . chaiyok2! insyaAllah kejayaan milik kita kalo kita berusaha . =)

      Delete
  23. kak, sya dapat matrik kat melaka. sya minat engineering. sya dapat modul 1 , rasa nak tukar ke modul 2. ttp org kata modul 1 lbh senang dapat first choice masa apply upu. betol ke ni? kak pernah dengar rumour ni?

    ReplyDelete
  24. tak pernah dgr pulak rumors camtu . kalo stay kat modul 1 ke 2 ke . same je dik . modul x bezakan apa2 . yg penting pointer . hehe . smua tu rezeki .

    ReplyDelete
  25. akk betul..rule n regulation kt mtrik kedah ketat :'( huu sobs2 tp xpe suma tu mngajar kami..hikhik
    yg xbest batch sekarang rules dh longgar sikit..huu jeless

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dengar pasal ni pon daripada kawan. cam xbest gak. tapii, okelah. berdisiplin sikit kan? haha ;D

      Delete
  26. Hi kak....nak tanya sikit...kalau ups dapat teruk...masih ada chance ke untuk dapat 4 flat dalam pspm.....? Macam mana markah dikira?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ups cuma diambil 10% untuk pspm. contoh korang dapat markah 80 utk ups lets say subjek kimia. jadi korang perlu dpt mrkah 72% pspm untuk dapat 4.0. kalo teruk jangan risau. ada peluang untuk dapat 4 flat. insyaAllah =) *lupa markah 4 flat brapa. 80 ke 70 eh? ^^ good luck!

      Delete
    2. Thank u kak...kerana sudi jwb soalan saya....thank u

      Delete
    3. welcome dear ^^ tenkiu jugak singgah sini :)

      Delete
  27. kak...result ups sye trok dpat bwah 1.0...kak pspm mcamaner..akak ase aper yg ptot sye buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak.Truk tu dik. Tp Ups x melambangkan ape2. Tp lagii, adik mmg kena struggle btul2 tuk pspm tau. Kalau usaha insyaAllah. Muhasabah balik cara study tu. Cuba cara study lain pulak. :) good luck ^^

      Delete
  28. hi,kak....saya nak tanya,senang ke untuk dpt 4flat dlm pspm1?kak rasa banyak salah tak buat dlm exam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak ckp senang memamg kena marah ah dengan org lain kan. Hehe. Key point is usaha. Seingat akak time pspm 1 paper math 25 marks tinggl mcm tu je. Tp syukur still dpt a. :))
      the amount of usaha tu yg penting. Good luck!!

      Delete
    2. Nak ckp senang memamg kena marah ah dengan org lain kan. Hehe. Key point is usaha. Seingat akak time pspm 1 paper math 25 marks tinggl mcm tu je. Tp syukur still dpt a. :))
      the amount of usaha tu yg penting. Good luck!!

      Delete
    3. kami akan diberi tahu markah ke?kak rasa markah untuk dpt A pada masa kak belajar agak-agak berapa?

      Delete
    4. markah tak diberitahu ah. just pointer. cam final punye result jugk. =)

      Delete
  29. A tu 4 flat ke?

    ReplyDelete
  30. akk sye dpt matrikulasi penang . sye takut la . sye jenis mcm lambat sikit . bnyk kli terang bru fham . akk rse ptut ke sye g matrik ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah. X pe lambat pon. Tp kne banyak sikit la usaha. Hehe. InsyaAllah bolehh. Bykkan tny cikgu kat sana. Kawan akak ade jugk jenis slow. Okay je die. Dh msuk u pon. :)

      Delete
  31. Saya pun jenis macam siti hajar . Agak2 patut ke smbung matriks

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) good luck ya
      p/s bca komen atas.

      Delete
  32. sy dpat matriks melaka p nk tnyer cara belajar die sme mcm kat sekolah ke???wat keje sek gitu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah :) boleh kata buat keje skolah tapi kat matriks dipanggil tutorial. Every week ade. Certain subjek ade quiz stiap kali tutorial ade yg x.
      Blaja lain daripd kat skolah, sbb kita blajar dalam dewan kuliah yg besar, tutorial macam kls kat skolah :) harap menjawab soalan.

      Delete
  33. akak, saya ingat nak apply PDT la time matriks sebab takot pressure , mostly org ckap better amek diploma , betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo kata diploma better drpd matriks, pendapat akak. Akak x stuju. Kalo diploma kena amik 6 sem. Pointer sush nk collect. Kalo matriks pst (2sem) and pdt (4 sem).
      Pndapat akak, try dulu amik pst. Kalo rasa x boleh adapt blh apply pdt time sem 2 ;)

      Delete
  34. akak, kalau kita nak pandai mathe, mmg kita kena kuasai addmthe yg blajar dlm spm dulu ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Camne nk cakap eh. Akak x pandai sgt math ni.. Nk pandai math buat latihan je lah kot. Hehe. Ape yg blaja time spm kene ingt la. Tp Kat matriks blaja balik. InsyaAllah pandai kalo rajin :)

      Delete
  35. Akak, akak dlu amek modul yg mne ek ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak amik modul 1 kenapa ya? :)

      Delete
  36. Assalamualaikum akak. Nak tanya sikit, budak perempuan wajib pakai baju kurung dan bertudung ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Pakai baju kurung tu wajib. Bertudung wajib kalo ikut undang2 dalam islam, dalam undang2 matriks tak. Korang bebas nk pakai tudung atau tak :)

      Delete
  37. Assalamualaikum akak. Saya pun dapat KMPP. Saya nak tanya akak perlu ke saya study balik subjek SPM dulu? I mean macam Add Math, Chemistry, Phsics tu semua sebab saya pun dah tak ingat sangat, dah berapa bulan dah ni tinggal. Thanks in advance akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Tahniah ! Hehe. Jujur cakap akak masuk matrik dulu xstudy balik pon. Kalo nk study dulu sikit2 boleh je. Terpulang. Tp serius kat matrik nnti cikgu ajar balik. Bnde sama. Cuma lebih detail drpd kt skolah.

      Delete
  38. Assalamualaikum akak. Saya dapat matriks jugak. Tapi dapat dekat melaka. 26/5 in shaa Allah daftar. Akak boleh kongsi tips untuk belajar tak time kat sana ? Ni emaik saya... mfyorishie@yahoo.com . Syukran kak ^-^ saya pun nak dapat 4 flat jugak hehe. Walaupun result SPM saya tak begitu memberangsangkan. Nak buat parents bangga :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Tahniah. And good luck. InsyaAllah kalo usaha boleh buat. Akak ade buat entry pasal blajar kat matrik. Sng2 boleh baca ni link :

      http://aswaathirah.blogspot.com/2013/05/persediaan-ke-matrikulasi.html?m=1

      bguslah kalo awak awl2 dah aim macam tu. :)))) spm tu past tense. X yah ingat2 dah. Harap entry tu membantu..

      Delete
  39. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  40. assalamualaikum kak tyrah,saya dapat KMPP..nak tanye kak tyrah,boleh ke nak mintak tukar bilik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Tahniah dpt kmpp!. Nk tuka bilek eh? Nk tuka bilik sush sikit. Makan masa even. And die tgk sbb. Kalo kuat.. insyaAllah boleh tuka bilek. Cuba lah kalo nk. ;)

      Delete
  41. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  42. Hai kak. Saye ni nak mintak pendapat .sye dpt tawaran matriks prog 2 thun sbb add math x credit.kalau pasal kire2, nombor2 smua ni mmg sye slow sangat tahap gaban.mse spm pun maen hentam je.akak rse sye ptut ambl matriks jugak ke atau ambil diploma je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai. Hurm. "Slow sangat tahap gaban" eh? Adoii. Akak nak cakap pasal masa depan orang x berani jugak ni. Buat keputusan yang awk senang hati dgn kputusan yang awk buat. Jangan menyesal pulak lps tu :) Tapi awk ade 2 pilihan ;
      1) masuk matrik, cuba catch up subjek math. Risky sikit since awk kata awk sangat slow bab kire2. Probability utk fail tu ade. Bkn nk takutkan tapi nk bagi awk nampak.
      2) ambil diploma. Ade math jugak ( depend on course kot, x sure). Tapi at least MAYBE satu sem je. Selamat kot.
      Harap membantu :) good luck in your path.

      Delete
  43. As salam. Akak, apakah pekerjaan yg ada kalau saya ambik modal 2? Sbb saya tk minat bio. Harap akak dapat jelaskan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Modul 2 mostly more to physics. Like engineering and yg sewaktu dgnnye. Tp ade jgk yg dpt amik bidang sc. Mcm pharmacy cthnye. Sbb time spm ade bio. So.. boleh kata luas la.Ape yg awk minat. Tu yg pnting. Hee

      Delete
    2. Ohhh. Saya tk minat bio sebab tu ingat nk ambik modul 2, tapi time spm saya ada bio. Akak, kalau saya ambil modul 2 kan, peluang saya untuk jadi nurse cerah tk? Harap sgt akak boleh jelaskan. Thanks :) ^^

      Delete
    3. Awk x minat bio? Tp awk nk jadi nurse? Sure ke ni? Nurse byk bio kot. Ohkayy. Setau akak kalo awk nk jadi nurse ke doktor ke yg berkait dengan hidupan.. mmg kne amik modul 1 atau modul 3. Sbb bio mmg pnting :)

      Delete
    4. Yakaaa? Hmm. Ada yg cakap boleh ja nk jadi nurse kalau ambil modul 2. Saya nk tahu pendapat yg lain, sbb tu tanya akak jugak. Nanti dlm masa orientasi tu, diaorg ada tk bagitau tentang kerjaya dlm modul2 tersebut? Sbb nya saya takut tersalah pilih modul ja. Dalam dilema sekarang nk pilih modul 2 atau 3. Huhu.

      Delete
    5. Okayy. Akak dh confirmkan dengan kawan akak yg amik nurse. Die kate ade je kawan die yg amik modul 2 amik nurse. So, awk boleh la amik modul 2 nnti ya? Anddd... dorg mmg x ceritakan pasal kerjaya ikut modul. Pandai2 sndiri buat kputusan. :) x dilema dah kot? Hehe

      Delete
    6. Oh yakaaa? Heeeee leganya dengar akak cakap macam tu. Yessssss! Yaaa tk dilema dh haha. Apa2 pun thanks sgt2 tau akak sbb dh banyak tolong jawab persoalan2 saya hehe. Esok dh nk daftarkan diri di KMNS :)

      Delete
    7. Hehe. Okay2 no problem punyaa. Good luck !!

      Delete
  44. Salam kak , kalau program dua tahun sains nak tukar kpd perakaunan , boleh ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Sory. X sure plk pasal tu.

      Delete
  45. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  47. Salam kak, sorry ye sbb mengganggu kak. Saya dpt modul I, tpi saya nk tukar ke modul II. Di mana dan masa bila ye saya boleh tukar? Waktu hari pendaftaran boleh ke nk tukar modul?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Hehe. Xde lah. Nak tuka boleh je. Time orientasi nnti akan diberi masa tuk korg tuka modul. Nnti dorg bgtau bile blh tuka. Dont worry.

      Delete
  48. Best baca entry akak. Saya dpt kmpp. Tak sabar nak masuk. Here I come, KMPP. Target 4 FLAT. INSYAALLAH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Hehe. Thanks sudi baca sini :) bagus bagus. Target awal2. InsyaAllah boleh buat nnti. Chaiyok2!

      Delete
  49. Assalamualaikum akak :) Saya nak tanya akak pasal kemudahan di kmpp. Macam iron disediakan ke tak? Em, water cooler ada? Kalau boleh akak bagitau laa pasal kemudahan kat sana sebab saya datang dari jauh. Takut banyak barang tertinggal. Hehe. Akak waktu daftar pakai baju kurung biasa je kan? Satu lagi akak waktu orientasi kena pakai baju apa? Sori akak, saya banyak tanya. I hope you wont mind. Thanks for everything akak. And I really love reading your blog! Hope akak berjaya di dunya and akhirat, May Allah bless your life :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Entry link di bawah mgkin blh mmbntu :
      http://aswaathirah.blogspot.com/2013/05/persediaan-ke-matrikulasi.html?m=1

      Iron, water cooler ade. Kalo ade ape2 yg awk trtinggal xpe. Time hari daftar tu ade jualan kat blok. Boleh beli masa tu. Die ade jual lampu meja, kipas, baldi, dll.

      Yup time daftar pakai baju kurung. Time orientasi pakai baju sukan, dan baju kurung.

      Takpe banyak tanya. Heheh. Dah biase. Heee. :) thanks for the wish. And good luck too!!

      Delete